domingo, 26 de junio de 2022

III TROBADA D'ESCRIPTORES 'LUCRÈCIA BÒRGIA'

La Trobada d’escriptores Lucrècia Borja de Xàtiva es va celebrar el passat 26 de febrer de 2022. Aquesta va ser la seua tercera edició després de l’ajornament obligatori provocat per la Covid-19. Es tracta d’una iniciativa de Xateba, Associació per la Igualtat i contra la Violència de Gènere, ideada, organitzada i conduïda per Carme López sense la qual no seria possible. Els dos anys d’aturada pandèmica i els nombrosos entrebancs i eventualitats organitzatius no van impedir que l’encontre es dugués a terme a la Casa de la Cultura de Xàtiva, una vesprada de dissabte on l’hivern va quedar més enllà dels cristalls de les finestres.

 

Les primeres que van pujar la temperatura de la sororitat d’una sala plena van estar les ballarines de la Jove Companyia Innovatori de moviment Alícia Herrero. Es tracta d’un projecte educatiu per a joves per desenvolupar competències artístiques, creatives i interpretatives mitjançant experiències escèniques amb música en directe. I això mateix van fer: ens van envoltar amb la música, el moviment dels seus cossos i els teixits de gasa dels seus vestits.

 

L’edició d’enguany va estar dedicada a l’autora madrilenya Almudena Grandes desapareguda el novembre passat als 61 anys d’edat, víctima d’un càncer. L’escriptora va visitar aquesta mateixa Casa de la Cultura al maig del 2016 per fer una conferència quan acabava de publicar la novel.la Los besos en el pan (Tusquets, 2015). Per aquest motiu, Carme López ens va encomanar a les participants que llegirem un fragment d’alguna obra de Grandes. Vaig triar una de les seues columnes publicades a El País, “Vivo en la carretera”, perquè los escritores, los libros, las librerías no existirían sin lectores. Sense ells, la trobada màgica que provoca la literatura no seria possible.

 

Sense voler-ho i fruit de les circumstàncies, va resultar una trobada molt poètica tot i que va estar dedicada a una narradora. Alba Fluixà Pelufo (Alzira, 1988), artista plàstica, gestora cultural i poeta, ens va donar alguna pista de com podem aguaitar a la finestra de l’art: “Trobar la fugissera força còsmica / que regeix el nostre univers, / i pensar que això és possible / dins de cada casa / i de cada creació, / és la ingenuïtat imprescindible / de l’origen de l’art”. Galeria d’incerteses (Bromera, 2019).

 

Begoña Chorques Fuster (Xàtiva, 1974), aquesta professora que escriu poemes i ressenyes tardanes va voler fer un itinerari oníric pels sentits que recorren versos i sinestèsies per acabar convidant els presents a una “Paella Pòstuma”: “És diumenge. Avui dinem paella. / Paella verda amb carxofes i faves / que amb el permís dels fidels seguidors / de la paella amb col, és la millor”. Absència (Círculo Rojo, 2018)

 

Imma López Pavia (Llanera de Ranes, 1962), poeta i professora de Llengua i Literatura a València, també ens va parlar de les dones artistes, amagades a la història de l’art i la literatura, amb les quals ha anat ensopegant en els viatges de la vida al llarg dels anys, perquè totes les dones som una mica “Bruixes”: “Gates, llobes, fetilleres, bruixes de Tesàlia / expertes en filtes i beuratges d’amor. / Recol·lectores d’arrels i pètals, / gotes de rosada a l’alba”. Veus (Bromera, 2020)  

 

Finalment, també hi va haver una trobada de poemes, empès per Edward Hopper. A la fi, les poetes també som persones i bull la mateixa argila dins nostre. L’”Habitació d’Hotel” d’Imma López (“Una dona estació de pas, / una dona habitació d’hotel”) va evocar la meua “Transferència”: “Repose arraulida al llit, / descalça, amb la roba blanca, / amb un paper entre les mans / i les llàgrimes als llençols”. Olor de poma verda (Neopàtria, 2016)

 

Aquesta ressenya arriba una mica tard, com sempre últimament, en això de les ressenyes de les trobades. Ja sabem que els xativins ens movem millor amb la calor infernal que patim que amb el fred humit i és possible que aquest fet haja tingut alguna cosa a veure. Només desitge que, en passar per aquesta finestra, hagueu copsat aquesta “estampa eterna, / un fragment en un sol instant”.

 

Begoña Chorques Fuster

Professora que escriu

Foto d'Antoni Marzal

 


 

 


4 comentarios: