jueves, 9 de agosto de 2018

RAJOY FOR EX-PRESIDENT

Al PP gairebé res és el que sembla. Era una intuïció clamorosa que ha eixit a la superfície en aquest procés de primàries. Vivim en un escenari de política-ficció que el partit més votat d’Espanya ha sabut explotar com ningú. El problema per al PP ha estat que, en els dos darrers mesos, ha estat víctima d’aquesta aura d’irrealitat i espectable que envolta la política espanyola en els darrers temps. Qui podria imaginar la successió d’esdeveniments sobrevinguts en cascada des del final d’aquesta primavera atípica? Aprovació dels PGE, sentència de la Gürtel, triomf de la moció de censura, govern socialista de Pedro Sánchez, retirada de Rajoy de la política, procés de primàries al PP, victòria de Pablo Casado, proclamació del retorn del PP. Se’n pot demanar més? Doncs, com deia Super Ratón, no se’n vagen encara perquè el suposat regeneracionisme de Casado encara ha de passar l’examen que deixe lliure de sospita el seu currículum. Crida l’atenció que no s’hi haja posat el focus durant el procés de primàries. La Universidad Complutense ja ha declarat que l’expedient acadèmic de la seua Llicenciatura de Dret està en ordre. Casado va aconseguir aprovar en quatre mesos 12 de les 25 assignatures de la titulació. Això és un fita que els que hem cursat estudis universitaris sabem que és a l’abast de qualsevol. Eliminar qualsevol dubte sobre l’obtenció del seu Màster serà més llarg i fatigós. Però no se’n preocupen, tot arribarà. 

Abans de res hem de donar la benvinguda al PP a la democràcia interna. Com ells mateixos han pogut comprovar, es pot eixir viu d’un procés de primàries per la presidència del partit. Han estat unes primàries toves, on la por a la divisió han condicionat les estratègies de campanya dels dos principals candidats. És normal tenint en compte que estan poc acostumats a la dissensió interna, sobretot, a expressar-la públicament. Les declaracions d’Esteban González Pons, eurodiputat popular, afirmant el dia de la primera volta que no s’havia de deixar de votar per por a la fractura, han fet ressonar riallades amargues de més d’un ciutadà català (que no de Ciutadans).

Durant anys han presumit de ser el partit amb més afiliats d’Europa. Presumien de ser més de vuit-cents mil (em sembla que pot haver-hi algun familiar mort meu). Ho han repetit fins l’extenuació en mítings, debats i mitjans de comunicació. La realitat ha deixat un partit amb alguns més de 66.000 afiliats (un minso 8 % de la xifra que proclamaven amb orgull). Però el que ha quedat demostrat és que el Partit Popular, vaixell insígnia de la unitat política i ideològica, no és tal. Hem evidenciat que les lluites aferrissades pel poder també existeixen al PP, com a la resta de partits; que, al marge del debat ideològic (molt pobre, per cert), el que a la fi preval és la pugna pel domina dels llocs de decisió. Què esperaven? Al PP també són humans. 

Qui ens ho havia de dir? Rajoy resulta molt més convincent com a expresident que com a cap de l’executiu. Fins al moment, ha estat coherent en les seues paraules de no intervenir en el procés de primàries, s’ha mantingut neutral (almenys a l’esfera pública) i ha declarat que serà lleial al partit i al seu president. Ell millor que ningú coneix la deslleialtat i el menyspreu del seu predecessor. Ha fet el que tot càrrec polític hauria de fer quan cessa en el seu càrrec públic: tornar a la seua antiga feina. No em diguen que no resulta sorprenent i fins i tot un mica trasbalsador. Aniré acabant aquesta columna no siga que m’acusen de marianista.

Begoña Chorques Fuster
Professora que escriu
Imatge extreta d’El jueves


No hay comentarios:

Publicar un comentario