domingo, 3 de junio de 2018

JO SÍ QUE ET CREC

Aquest és l’enèsim article sobre la sentència de la Manada. Segurament no dirà res de nou ni afegirà cap argument original al repugnant veredicte del tribunal de Pamplona. Per què escriure’l? Per crear sororitat entre nosaltres, per augmentar la mobilització històrica que estem vivint, perquè la víctima d’aquesta esfereïdora VIOLACIÓ senta una mica més de la nostra escalfor. Vull ser, doncs, una pedra més del pont cap a la igualtat real entre homes i dones.

No vull fer una anàlisi jurídica de la sentència perquè no sóc jurista. La meua intuïció com a ciutadana em diu que els canvis legislatius no haurien d’anar encaminats a endurir les penes, sinó a canviar i deixar clara la tipificació dels delictes sexuals contra les dones. És inconcebible que una agressió sexual d’aquest calibre siga qualificat com a abús. D’aquesta manera, una sentència com aquesta, que desgraciadament és més habitual del que les persones no relacionades amb el món jurídic ens pensem, no podrà repetir-se. Cal una major formació i sensibilitat en la magistratura actual. Demanar la inhabilitació dels tres magistrats (una d’ells és dona) em sembla absurd i inútil. El vot particular em fa fàstic, però s’ajusta a dret, i això és l’esgarrifós del cas. El que aquesta mobilització social ha de cercar és que la ideologia masclista i misògina de cap jutge no tinga possibilitat de prevaldre legalment en cap sentència judicial. I això ho poden i ho han de fer els nostres legisladors, amb l’opinió qualificada de juristes (ells i elles).

Sí que m’agradaria fer una reflexió sobre el missatge que s’envia als joves (ells i elles) amb aquest veredicte, especialment amb el polèmic vot particular, i vull fer-ho com a docent que tracta amb ells diàriament. La redacció de la sentència deixa una missiva demolidora per a la nostra societat. Si, com a dona, pateixes un intent de violació, la teua elecció és complicada: si et resisteixes, el dany físic pot ser irreparable i pot arribar a perdre la vida com Diana Kerr. Si prens una postura passiva per no patir un dany més gran, s’interpretarà en seu judicial que vas donar el teu consentiment. El missatge és que, com a dones, sempre perdem, que som simples objectes de plaer d’alguns homes que senten el dret a prendre els nostres cossos i fer-hi el que els plaga. A tot això s’ha d’afegir el fet que ningú pot preveure ni triar quina serà la seua reacció (resistència o immobilitat) enfront d’una agressió d’aquest calibre. Convisc a diari amb dones joves de 17 i 18 anys, el cos de les quals es troba en plenitud, però que encara conserven la inexperiència i la ingenuïtat de la seua curta trajectòria vital. Què puc dir-los davant una sentència semblant? És que els meus quaranta anys de vida em permeten saber o intuir la meua reacció davant uns actes atroços com aquests?

Pense també en els meus alumnes mascles de Batxillerat i en la seua joventut efervescent que, inclús sense saber-ho ells, busquen referents afectius i sexuals. A la pornografia masclista i misògina que fomenta la cultura de la violació i que consumeixen els nostres joves a un clic de mòbil, s’afegeix el pòsit enverinat d’aquesta sentència. Sols des de l’educació, a casa i a les aules, aconseguirem que la nostra generació de joves siga conscient de la violència explícita i implícita a la qual estem sotmeses les dones. Perquè hem de tenir clar que no han estat monstres, sinó bons fills del patriarcat els que van cometre aquesta brutal violació. Són homes que, encara avui, no són conscients de l’enorme trauma que han infligit.

Per tot això, la mobilització social de les dones, i també dels homes, ha de continuar, perquè sols així aconseguirem despertar consciències adormides, sols així assolirem unes lleis més justes per a les dones, sols així provocarem una reflexió profunda que afavoreixca una autèntica transformació social.  

BEGOÑA CHORQUES FUSTER
Professora que escriu


No hay comentarios:

Publicar un comentario