Una cambra pròpia

sábado, 11 de febrero de 2017

XÀTIVA, MATÈRIA DE BRETANYA

‘Xàtiva, matèria de Bretanya’ potser us semble un títol massa ambiciós. Li’l he pres a l’Ignasi Riera, amb la seua aquiescència. Aquest nigromàntic de la ironia treu l’expressió de l’obra de la poeta i novel·lista Carmelina Sánchez-Cutillas, premi Andròmina a l’any 1975 (aleshores alguns començàvem a fer les primeres passes per aquesta terra). Aquesta frase fa referència a la literatura artúrica que va sorgir al continent europeu, centrada en les històries sobre el Rei Artús i la recerca del Sant Greal. Segons el trobador francès del segle XII, Jean Bodel, s’oposa a altres dues grans tradicions de temes llegendaris i cicles literaris: la matèria de Roma, que versa sobre la mitologia grega i romana i els seus herois militars com Juli Cèsar o Alexandre el Magne, i la matèria de França, relacionada amb Carlemany. Aquestes tres tradicions ens demostren el fet que la cultura medieval a Europa era oberta, variada i receptiva.

Però, què té tot això a veure amb Xàtiva? Cada cop que escolte parlar l’Ignasi, amb la seua eloqüència encisadora, sobre els temes i llegendes recurrents de la nostra literatura fa esment d’aquesta frase, ‘matèria de Bretanya’, i evoca la nostra ciutat, Xàtiva. Una llegenda és una narració d’aparença més o menys històrica, que en realitat conté una proporció, major o menor, d’elements imaginatius. El que senzillament vol dir aquest bell amic vell és que Xàtiva té la riquesa històrica suficient per haver afavorit una nodrida tradició literària i artística.

L’inventari de tots aquells que van obrir els ulls aquí o van tenir present a la seua obra la nostra ciutat seria llarg i, inevitablement, injust. Des de l’antiguitat clàssica amb l’eixerit Catul, passant per ‘El collar de la coloma’ d’Ibn Hazm de Còrdova, fins a Vicent Andrés Estellés i el seu poemari ‘Xàtiva’. Ho sé: en són molts més... La música també recorre les artèries xativines: Raimon ens recorda que va nàixer al carrer Blanc amb una imatge gairebé lorquiana o Feliu Ventura que veu apitxar des del Bellveret un poble que és meridional... Però la ‘matèria de Bretanya’ que amara les llambordes dels nostres carrers és el sediment de la sola de les sabates dels que les han trepitjat anònimament abans que nosaltres, dels que les xafeu cada dia, dels que esperem tornar a fregar-les... Som criatures de la il·lusió i del somni, que demanen un imaginari col·lectiu que ens aculla i ens senyale els límits geogràfics. Els nostres els perfila la serra de Vernissa que ens pinten Juan Francés o Joan Ramos perquè, sabeu què? Tenim en l’art i la literatura dues eines imprescindibles que omplin les nostres ments d’imatges recurrents i deixen emprenta a la nostra pell socarrada.

Article publicat al diari Levante
19 d'agost de 2016








No hay comentarios:

Publicar un comentario